Nieuwsbrief November 2019

Toen het in Nederland in juli over de 40 graden was, was het in Muona in de nachten zelfs koud: zo’n 12 graden! In de bergen zelfs nog enkele graden kouder. Want zoals hier is ook in Malawi het klimaat onvoorspelbaar geworden.

Van het geld dat ik meegekregen had kochten we daarom dekens voor ouderen, want het komt nog vaak voor dat mensen alleen maar in hun kleren op een mat slapen, zonder enige bedekking. Na de storm in april waren er ook nog veel huisjes beschadigd. Zo troffen we een oude man die al een poos bij iemand op de veranda mocht slapen omdat het dak van zijn huisje eraf gewaaid was. Als tegenprestatie zat hij de hele dag in het veld om op een koe te passen…. Een andere man sliep al maanden op grote keien voor zijn huisje omdat één muur zo scheef stond dat hij bang was dat die ’s nachts op hem zou vallen. Met een klein bouwteam renoveerden we in één maand tijd 8 huisjes.

Elk huisje was weer anders, maar ieder kreeg een nieuw dak bestaande uit een constructie van palen en dikke takken, plastic en speciaal gras. Als er geen veranda was ook een kleine overkapping, soms een deur of een raampje als die ontbrak. Vervolgens kregen ze allemaal een cementen vloer en werden de binnenmuren wit gekalkt waardoor het binnen lichter werd. En als finishing touch een nieuwe mat en een deken.

Voor 100 euro per huisje konden we dit project realiseren en toch weer acht arme families heel blij maken, want, hoe klein ook, elke ‘druppel’ telt.

In augustus mochten weer vier kinderen naar de middelbare boardingschool, dankzij enkele nieuwe sponsoren. In totaal zitten er op dit moment 19 kinderen op kostschool, want de resultaten zijn hier beduidend beter dan op de enige middelbare dorpsschool. Dat komt door betere voeding, elektriciteit, continuïteit en goede begeleiding. De sponsoren verbinden zich voor vier jaar voor een bedrag van 250 euro per schooljaar. Sommigen plakken daar nog een extra jaar aan vast en sluiten een 5-jarige overeenkomst af, zodat hun jaarlijkse bijdrage volledig aftrekbaar wordt van de belasting. Formulieren hiervoor zijn bij ons verkrijgbaar.

Zet u alvast zondag 15 DECEMBER in uw agenda, dan houden we voor de derde keer van 12.00 tot 17.00 uur onze BENEFIETMIDDAG.

Een gezellige en sfeervolle happening onder het genot van een drankje en een hapje. U krijgt nog nader bericht over dit evenement. Mocht u nog wat mooie spulletjes hebben voor de verkoop of voor onze loterij, dan zijn die erg welkom.

© Copyright 2021 - Stichting Community Muona Malawi