Project

Renovatie huisjes

Het grootste deel van de bewoners op het platteland leeft in een lemen huisje met een dak van gras op een constructie van takken. De lemen bouwstenen zijn gemaakt van modder
en worden in de zon gedroogd.

Gelukkig zien we daarnaast steeds meer stenen huisjes, met een golfplaten dak. De duizenden in de zon gedroogde ‘stenen’ worden tot een steenoven gebouwd. Familie en vrienden helpen mee. Het is een kostbare en tijdrovende bezigheid. Kostbaar omdat er veel hout nodig is om het vuur gedurende minimaal 24 uur gaande te houden.

Vaak proberen jongeren om een poos in Zuid Afrika te gaan werken om bij terugkeer in het dorp hun eigen stenen huis te kunnen bouwen. Maar ook na een goeie oogst, als de mensen weer wat extra’s te besteden hebben, zien we een toename van de bouw van stenen huizen.

Ook zien we dat steeds meer huizen aangesloten worden op het elektriciteitsnet.

Een alleenstaande oudere voor haar gerenoveerde huisje
Gemiddeld kost de renovatie van een huisje 100 euro.

Waarom een project renovatie?

Omdat er veel kwetsbare ouderen onder erbarmelijke omstandigheden leven. Ouderen, die al hun energie nodig hebben om te overleven en geen geld hebben voor de zo noodzakelijke reparaties aan hun huisje. Maar ook arme families die met hun kinderen in bouwvallige huisjes wonen. Schrijnende verhalen, van een oude man die niet meer in z’n huisje durft te slapen omdat hij bang is dat de muur bij een volgende windvlaag bovenop hem zal vallen en daarom buiten sliep op een ‘kussen’ van enkele keien. Een oude vrouw die in een hoek van haar huisje slaapt, waar het ruikt naar schimmel en de lemen vloer bij elke regenbui in een modderpoel verandert omdat het grasdak op diverse plaatsen lek is. Een man die al jarenlang slaapt zonder deur in z’n huisje……!

Stel je eens voor hoe onveilig dat voelt. Een weduwe met vier kinderen in een donker, vochtig hutje, een lemen vloer, 2 kleine ruimtes zonder raampje, een deur die nog net vasthangt.
Dat zijn de mensen waar het om gaat. Ze worden gekozen door Muona Foundation, in overleg met de chiefs en de village develop committees van de verschillende gemeenschappen in en rond Muona.

© Copyright 2021 - Stichting Community Muona Malawi