Nieuwsbrief april 2024

In december hadden we een succesvolle benefietmiddag met een opbrengst van ruim 2000 euro! Het was weer een goed bezochte en gezellige happening. Een deel van de opbrengst hebben we rond Kerstmis besteed aan voedselpakketten voor kwetsbare ouderen.

Daarnaast kregen we een royale gift om een schoolfonds te openen. Regelmatig krijgt Muona Foundation verzoeken om te helpen met schoolgeld, examengeld ofgeld voor een schooluniform of busvervoer. Het betreft arme families die deze extra kosten niet kunnen ophoesten. Het gaat niet om onze gesponsorde studenten, maar om leerlingen van diverse scholen die gedurende hun schooljaar vastlopen. Vaak moesten we ‘nee’ verkopen, maar dankzij dit schoolfonds hebben we al een aantal keren kunnen voorkomen dat een leerling moest stoppen. Eind januari vertrok ik naar Malawi voor een periode van 6 weken. Er heerste veel honger vanwege mislukte oogsten. Mensen zochten de moerasgebieden hierboven een stagiaire aan het werk op om naar knollen van waterlelies te zoeken…

 

Ik trof een groepje mensen die ‘s nachts om drie uur uit hun bergdorp vertrokken waren. Het was drie uur lopen naar de moerassen. Ik ontmoette hen ‘s morgens om 8.00 uur op een pad in Muona: ze hadden 2 zakken knollen verzameld en moesten nog een uur terug naar de bergen lopen. Ze hadden al twee dagen niet gegeten….. We besloten de rest van de opbrengst van de benefietmiddag opnieuw aan voedselpakketten te besteden. De nood was te hoog. Het was riskant om de moerassen in te gaan vanwege de aanwezigheid van krokodillen. In de periode dat ik er was werden er verschillende slachtoffers in ons ziekenhuis binnen gebracht. Eén man, die zijn vader wilde redden nadat hij door een krokodil werd aangevallen, verloor een been én een arm. Van zijn vader werd nooit meer iets terug gevonden….

Zijn zoon hebben we kunnen helpen met een beenprothese, zodat hij weer een toekomst heeft.

Deze man hebben we kunnen helpen, maar er zijn meer mensen, ook jonge mensen, die een arm of been missen en voor wie een prothese een wereld van verschil kan maken. Een prothese kost gemiddeld zo’n 250 euro. We zouden zo graag een prothese fonds willen opzetten om meer mensen die kans te bieden. Wie zou ons daarbij willen helpen? Op ons sportterrein ontbrak het nog aan toiletten en kleedkamers. Omdat het zo intensief gebruikt wordt en er ook regelmatig teams uit de naburige dorpen worden uitgenodigd voor.

© Copyright 2021 - Stichting Community Muona Malawi