Nieuwsbrief December 2020

Op de valreep van dit voor velen moeilijke en uitzonderlijke jaar 2020 willen we middels deze nieuwsbrief toch een positief geluid laten horen.

Terwijl iedereen z’n hart vasthield voor de uitbraak van corona in Afrika, doet Malawi het uitzonderlijk goed! Vanaf het begin tot nu kent Malawi 6025 inwoners die positief getest zijn. Daarvan zijn er 5453 patiënten hersteld, terwijl er 185 mensen overleden zijn. Ter vergelijk: er sterven jaarlijks duizenden mensen aan malaria! Er wordt door de overheid veel aandacht besteed aan deze pandemie. Overal zie je nu emmers met kraantjes staan: bij winkels, scholen, kerken etc. Daar hebben wij in maart nog een steentje aan bij kunnen dragen. Bijkomend positief effect is dat er aanzienlijk minder infectieziekten zijn door de hygiënische maatregelen en geen handen schudden! In de dorpen zijn er niet of nauwelijks gevallen van corona bekend, zo ook niet in Muona. De testresultaten van één verdacht geval werden per drone (!) doorgestuurd naar een ziekenhuis in de stad: de volgende dag kwam de uitslag: negatief. In oktober was ik voor een aantal weken in Muona, blij om weer terug te zijn, al was de temperatuur regelmatig slopend: ruim boven de 40 graden! Toch hebben we ook nu weer 8 huisjes kunnen renoveren. En ook nu selecteerden we ouderen die in schrijnende omstandigheden leven. Nu zijn ze beschermd tegen regen en ongedierte….en met een echt slot op de deur kunnen ze hun spulletjes nu veilig achterlaten.

Ook konden onze studenten na een onderbreking van een aantal maanden gelukkig weer naar school. Onze middelbare scholieren komen dan altijd van te voren langs om hun schoolgeld en geld voor de minibus op te halen. Meestal zijn er dan schriften en pennen, soms schooltassen om mee te geven.

Ik ontmoette twee albino kinderen, tieners: broer en zus. Het zusje moet regelmatig naar het ziekenhuis in de stad omdat ze huidkanker heeft. Nu moest haar broer naar het ziekenhuis omdat hij een grote open wond had aan de rechterkant van zijn gezicht. Het zag er verschrikkelijk uit en ik had erg te doen met deze kinderen. Ik zag op hun huid overal wondjes! Vroeger was er een organisatie die beschermende middelen uitdeelde aan deze groep. Die is er nu niet meer. Behalve dat zij huid- en oog problemen hebben lopen ze ook het gevaar ontvoerd en vermoord te worden. Veel mensen geloven dat hun botten bijzondere krachten bezitten. In Muona e.o. wonen 23 albino’s. Zij hebben geen makkelijk leven.

Gedeelte van een artikel uit een artikel in de Trouw:

“Neushoorns worden in Afrika gestroopt om hun hoorn, die volgens Chinezen en Vietnamezen in poedervorm goed zou zijn voor de potentie en de mannelijke gezondheid. Een soortgelijke praktijk is er in Afrika als het gaat om albino’s, mensen met een witte huid zonder pigment. Mannen, vrouwen, kinderen en baby’s worden ontvoerd en gedood. Hun lichaamsdelen worden afgehakt, soms ook bij levende mensen. Botten, haren en het menselijke vlees worden vermalen en er worden toverdrankjes voor geluk van gemaakt die medicijnmannen voor veel geld verkopen.”

Tot slot een mooie innovatie in ons dorp:
We hoorden dat een zakenman in Muona een solarpakket aanbiedt, bestaande uit een klein zonnepaneel, drie verlichtingslampen, een radio en een USB ingang voor het opladen van een telefoon. Compleet met installatie thuis zijn de totale kosten omgerekend 125 euro. In 24 maandelijkse termijnen wordt dit bedrag betaald. Daarna is het van jou.

Vijf jaar garantie en 10 jaar levensduur. Een geweldige manier om het bereikbaar te maken voor een groep mensen die gewone elektriciteit niet kunnen betalen of waar het gewoon (nog) niet beschikbaar is. Het maakt het dagelijkse leven zoveel prettiger!

Door de corona maatregelen zullen we dit jaar, helaas, onze BENEFIETMIDDAG op 13 december af moeten blazen. Erg jammer, want het is inmiddels een sfeervol evenement geworden wat ook nog eens veel opleverde. We hopen in het voorjaar toch nog iets te kunnen organiseren.
Mocht u overwegen om dit jaar toch nog een “ kerstgift” te doen, dan zijn we daar natuurlijk erg blij mee. Zoals u weet zijn we een ANBI stichting, waardoor uw giften aftrekbaar zijn. Wij wensen u ondanks alle beperkingen toch fijne feestdagen en danken u voor uw steun en betrokkenheid bij ons werk in Malawi.

© Copyright 2021 - Stichting Community Muona Malawi